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Submitter: New Zealand Steel 

NZ Steel comments are from the perspective of a load connected asset owner.  

Question Comments 

Q1. Do you agree that 

failing to provide key 

information will have an 

impact on the 

commissioning of an 

asset, power system 

security and the system 

operator’s ability to 

meet the PPOs and 

dispatch objective? 

Key information that could impact the SO’s ability to meet 

system requirements should be required before commissioning 

of an asset that may impact the operation of the power system.   

Transpower as an organisation has the responsibility to ensure it 

is clear to connected parties which assets (class and size) may 

impact the power system. Also, for parties engaging with 

Transpower, that Transpower makes it is clear if this 

engagement is with Transpower as asset owner or with 

Transpower as the SO.  

Q2. Do you agree with the 

proposal to mandate 

minimum time frames 

for the activities in 

Chapter 1 of the 

proposed CACTIS? 

The connecting parties should expect a two-way requirement as 

to timing. An asset cannot be commissioned until the SO has 

had sufficient time to evaluate information provided. Likewise, 

there should be a requirement that the SO will not cause undue 

delay.  

Given the divergence and complexity of assets to be 

commissioned and localities on the grid, a one-rule fits all 

mandated timeframe is inappropriate.  

While both connection parties and the SO are entitled to a clear 

understanding as to timing expectations, and this is related to 

complexity, the pre-commissioning Code is too prescriptive.  

It is sensible to have defined times for post commissioning 

reporting.    

Q3. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit a commissioning 

plan and for the system 

operator to review 

them? 

Refer our comments to Q2.  

There is lack of clarity as to which assets require a 

commissioning plan. The code defines Asset as: 

 

Yet the draft CACTIS states: 

 

Definition is also lacking for “…connected to the grid…” and 

“…connected to a network…”. All electrical equipment is 
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connected to the grid (and usually some form of network). The 

question relates to how direct or remote the connection is.  

Clause 2.3(b)(iv) of CACTIS requiring a Commissioning Plan for 

“…changes…” of “any capability or rating of the asset” seems to 

contradict clause2.4 where an “asset owner must contact the 

system operator for advice” IF it thought the asset change may 

impact the system operation. 

Q4. Do you agree that 

requiring asset owners 

to use a standard 

commissioning plan 

template would help 

streamline the 

preparation and review 

process? 

The concept is sensible. However, our concern is given the wide 

range and type of equipment to be connected, and varying size 

and characteristics of connection points, both to the grid and 

networks, we doubt a one-rule fits all approach will be workable.   

Q5. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit asset capability 

statements at the 

planning, pre-

commissioning, and 

final stages of the 

commissioning process, 

and for the system 

operator to review 

them? 

Refer our comments to Q2 

Q6. Do you agree that 

formalising the asset 

capability statement 

assessment 

requirements will 

provide clarity for asset 

owners? 

Clause 3.3 of CACTIS provides:  

 

Are we correct for grid and network connected load, that where 

the grid connection is via Transpower breakers and, this 

requirement is restricted to the likes of STATCOM type 

equipment, then only grid (not network) connected reactive 

power devices >5Mvar are caught within this requirement? 

Extracts from the Electricity Participation Code, Part 8, Appendix 

A, Table A3: 
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If this is the case, then in formalising this requirement it will be 

more helpful to asset owners if the full context is provided in 

CACTIS (or as a supporting/guidelines document). 

Q7. Do you agree with the 

proposal to formalise 

requirements for asset 

owners to provide 

urgent or temporary 

changes to asset 

capability statements? 

Yes, where this could reasonably be expected to have an impact 

on operation of the Power System.  

Q8. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit m1 and m2 

models, and for the 

system operator to 

review them?  

Refer comments to Q2 for m1 requirements.  

We support timeframes for m2 requirements.  

Q9. Do you agree that the 

updated modelling 

requirements are 

necessary to reflect the 

increasing complexity 

and changing 

generation mix within 

the New Zealand power 

system? 

We understand the challenges that come with increased 

complexity of the power system and support modelling 

information being available. However, again we note this should 

be what is appropriate for the circumstance and not just one-

rule fits all approach.  

Q10. Do you agree that the 

system operator needs 

TSAT and PSCAD 

software models to 

conduct the studies 

needed to maintain 

power system security 

and meet the PPOs?   

We are not sufficiently informed to answer this.  

Q11. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit a final 

connection study report, 

Refer our comments to Q2.  
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and for the system 

operator to review it? 

Q12. Do you agree with the 

proposed approach of 

using RMS studies for 

scenario screening and 

EMT studies for detailed 

fault ride through 

analysis of IBRs?  

We are not sufficiently informed to answer this. 

Q13. Do you agree with the 

proposal to require 

asset owners to repeat 

fault ride through 

studies when control 

system parameters are 

modified during or after 

commissioning? 

We are not sufficiently informed to answer this. 

Q14. Do you support the 

proposed process for 

accessing encrypted 

models from other asset 

owners when needed 

for fault ride through 

studies? 

We understand the need for technical evaluation. Where there is 

reluctance on a party to provide access to a model with their 

data, could that party opt to fund an independent third-party to 

undertake the modelling?  

Q15. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit a commissioning 

plan and for the system 

operator to review it? 

Refer our comments to Q2. 

Q16. Do you agree with the 

proposed time frames 

for asset owners to 

submit a final 

engineering 

methodology, and for 

the system operator to 

review it? 

Refer our comments to Q2. 

Q17. Do you agree with the 

proposed testing 

We are not sufficiently informed to answer this. 
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requirements for wind, 

solar photovoltaic and 

BESS technologies? 

Q18. Do you agree that the 

system operator needs 

the additional data 

identified in this section 

to maintain power 

system security and 

meet the PPOs? 

Specific requirements for specified assets are listed in table 1 of 

the consultation document. For a “Connected Asset Owner” the 

requirements for “controllable load” are detailed. For a grid 

direct-connect site such as NZ Steel Glenbrook, who does not 

have “Controllable load” that fits within the Code definition, our 

understanding is we will not be required to provide data.   

Q19. Do you agree with the 

proposal to use high-

speed monitoring data 

to verify asset 

performance and reduce 

the need for routine 

testing of generating 

stations between 10 

MW and 30 MW? 

No comment  

Q20. Do you agree with the 

data quality 

requirements as 

described in Chapter 9 

of the proposed CACTIS 

for high-speed 

monitoring and 

operational reporting? 

Is consideration being given to this technology being used to 

manage AUFLS requirements to replace the current scatter-gun 

4 fixed-block requirement?   

Q21. Do you currently have 

the ability to provide the 

additional information 

proposed in the draft 

CACTIS? If not, when do 

you expect to be able to 

meet these 

requirements? 

This question cannot be answered until there is a clearer 

understanding of what additional information is required for a 

load customer and under what circumstances. Our conclusion 

for our sites, is the requirement is restricted to any grid 

connected reactive power device >5Mvar. What is not clear is 

the meaning of connected to the grid. – all devices are 

connected in some way, either direct or mostly indirect.   

 


